#VisionFS Livechat

Hos Visioner for Skolen er vi til tider værter for en såkaldt “livechat” på Twitter. Til vores livechat bruger vi hashtagget #visionFS, det samme som bliver brugt til hverdag.

Hvad er en livechat på Twitter

En livechat på Twitter, er et fænomen hvor en gruppe mere eller mindre fremmede mennesker, aftaler at mødes på det samme tidspunkt omkring et hashtag (for os #visionFS), for at diskutere et eller flere emner. Til en livechat på #visionFS er der altid en moderator. Det er moderator der ved chattens start annoncerer aftenens emne, fortæller hvordan chatten kommer til at forløbe og løbende kommer med nye spørgsmål til deltagerne.

Alle kan deltage i en Twitter livechat. Det eneste det kræver er en Twitter-konto og en Twitter-klient, så du kan følge med på hashtagget.

For at skrive et indlæg til chatten, skriver du bare et helt almindeligt tweet, hvori du inkluderer hashtagget #visionFS.

Spørgsmål og svar

En livechat på #visionFS er bygget op omkring en række spørgsmål, stiller ud fra et overordnet emne. Chatten starter så snart moderator stiller det første spørgsmål. Hvert spørgsmål har et nummer, så man nemt kan se hvilket spørgsmål der bliver svaret på. Spørgsmålet bliver stillet til alle på én gang, hvilket også betyder at alle kan svare på én gang.

Når et spørgsmål bliver stillet, bruges koden Q1 (hvor tallet er spørgsmålets nr.). Når der svares bruges koden A1 (hvor tallet er spørgsmålets nummer). Som eksempel. Moderator spørger: “Q1: Har du deltaget i en Twitter-livechat før? #visionFS”, til det svarer en deltager “A1: Nej aldrig før, men det er smart det med at give spørgsmålene et nummer! #visionFS”

Hvordan former chatten sig?

For en nybegynder kan en livechat på Twitter, virke meget uoverskueligt. Hvem skriver sammen? Hvem er moderator? osv… Det tager lidt tid at vænne sig til dette chat format.

Det interessante ved at “debattere” eller føre en samtale over Twitter, er at du er begrænset til indlæg af 140 tegn. Ingen kan altså tage ordet og være den eneste der taler i 5 minutter. Alle kan for sin vis tale i munden på hinanden hele tiden. Det interessante ved en Twitterchat, er altså ikke de lange forklaringer på forskellige holdninger, men nærmere de små lettere kaotiske indspark, der kan blive læst på mange forskellige måder.

Derfor er det ikke formålet med en livechat på Twitter, at man får læst ALLE indlæg i en bestemt rækkefølge. Formålet er nærmere at lede efter indlæg man finder særligt interessante og som man har lyst til at dykke ned i. Når man finder et sådan indlæg, kan man svare på tweetet og starte sin egen lille samtale sideløbende med selve livechatten. Det er uden sammenligning en af de bedste måder at møde nye mennesker på Twitter.

Altså er en livechat på Twitter ikke velstruktureret dialog med en tydelig start og slutning. Det er nærmere en lang række teser der bliver kastet ud i universet. Nogen bliver besvaret andre forsvinder. Jo mere engageret deltagerne er i form af favorites, retweets og svar der kommer, jo mere levende opleves dialogen.

Har du fået blod på tanden, så følg med på #visionFS og se hvornår den næste livechat følger sted.

Livechat d. 19/3 kl. 20 – update

Emne: “Hvilke drømme har du til fremtidens skole?” Spørgsmål: 0. Velkommen til livechat, sig gerne hvem du er og hvor du kommer fra Nævn 2-3 ting der kendetegner din drømmeskole? Hvad er det vigtigste element i din drømmeskole? Hvilke værdier bygger din drømmeskole på? Hvilke aktiviteter er der i din drømmeskole? Set i lyset af indspark fra de øvrige punkter: Hvilken vision for samarbejdet mellem elev, forældre og lærer vil være en fordel at etablere? Hvordan tager vi små skridt i retningen af vores drøm? Hvem skal engagere sig i skolen, for at vi kommer i retningen af vores...

Livechat d. 19/3 kl. 20

I sidste uge genoplivede vi livechatten på Twitter, som mange af os har gode erfaringer med, bl.a. fra #skolechat. Denne gang var det i regi af “Visioner for Skolen”, og foregik omkring hashtagget #VisionFS. Det blev en lidt kaotisk affære, hvor vi dels manglede struktur og fokus, dels nok bare var blevet en anelse rustne udi en disciplin, der altid er vanskelig. Det skabte en god portion forvirring, som Mie Nørgaard fint har indfanget i ord og tegninger: Vi lærer hele tiden, og fortsætter derfor ufortrødent i denne uge, hvor vi har samlet emner i et fællesdokument. Ud fra disse input kan du nu stemme, og så diskuterer vi i morgen kl. 20 det emne med fleste stemmer (inden da præsenterer vi 4-5 spørgsmål, som kommer til at guide debatten): [yop_poll...

Livechat d. 12/3 kl. 20

Fra #skolechat har vi rigtig gode erfaringer med live diskussioner på Twitter. Vi tager et emne op, og diskuterer det intensivt i én time. Det er svært at beskrive, men man bør opleve det og meget gerne deltage. Det er virkelig en energisk “inspirationsinjektion”. I aften, d. 12/3 kl. 20-21, forsøger vi os med samme koncept, men orienteret mod “Visioner for Skolen”. Her er de fem spørgsmål, vi vil diskutere (og man kan selvfølgelig allerede kommentere i dokumentet). Her er tre korte invitationer fra Lotte Rod, Ove Christensen, og mig selv: Vær med! I morgen aften diskuterer vi benspænd for den gode samtale om skolen på #visionfs kl 20. #skolechat pic.twitter.com/Z7otn809kI — Lotte Rod (@LotteRod) March 11, 2015...